Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni. Tym samym sprawdziliśmy jak gotują mieszkańcy Jarocina. Z naszym aparatem wybraliśmy się do Agaty Sawady, która przygotowała aż 280 pierników.
Święta Bożego Narodzenia: Agata przygotowała pierniki
Dlaczego Agata upiekła tyle słodkości? - Bo obdarowuje piernikami przyjaciół znajomych i rodzinę - wyjaśnia. - Nie dość że smaczny to jeszcze wyjątkowy bo osobiście robiony prezent - dodaje. Podczas robienia pierników Agacie pomagał Paweł Zawieja, który jest liderem zespołu Two Boys oraz jej syn Aleksander.
Poniżej przedstawiamy przepis na pierniki Agaty:
Składniki: 1,5 kg mąki 5 jaj 500 g cukru 500 g miodu 500 g tłuszczu 1/2 łyżki sody 1 proszek do pieczenia 50 g kakao 50 g przyprawy do piernika zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
Przygotowanie: Do garnka wsypać połowę cukru i rozpuścić na złoty kolor. Gdy cukier już się rozpuści dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować). Przestudzić. Resztę cukru ubić z 5 jajkami. Do dużej miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - wymieszać. Następnie wlać do niej przestudzoną masę i ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić. Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Wyjmować po kawałku ciasta i rozwałkowywać na grubość 5 mm. Foremkami wykrawać pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170 przez około 10 minut. czas pieczenia zależny jest od wielkości wykrojonych pierniczków.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?