2 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d1/d5/628f699c7bdef_o_large.jpg)
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com
Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
Nietolerancja histaminy
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.