W Długiej Wsi w gminie Dobra odbył się finał wojewódzki XX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów”. Organizatorem była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego.
Gminę Lisków reprezentowało Stowarzyszenie Aktywni dla Małgowa, które zaprezentowało się w kategorii dania i potrawy regionalne przygotowując zupę z dyni na ostro i kaczkę po Liskowsku oraz w kategorii napoje regionalne serwując nalewkę z jagód leśnych.
Łącznie do degustacji komisji konkursowej trafiło 30 potraw i prawie 60 produktów takich jak wina, miody, nalewki, wędliny, sery czy pieczywo z całej wielkopolski. Komisja przyznała 22 wyróżnienia i nagrody. W kategorii napoje regionalne Stowarzyszenia Aktywni dla Małgowa zdobyło I miejsce za nalewkę z jagód leśnych.
Stowarzyszenie wystawiło również dla zwiedzających obrazy aniołów malowanych na ponad 200 – letnich deskach, które również zachwycały zwiedzających. Na liskowskie stoisko zapraszały obecne na festiwalu Maria Krawiec wójt Gminy Lisków, Elżbieta Aleksander dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Liskowie oraz członkinie stowarzyszenia.
ZOBACZ TAKŻE:
Polub nas na FB
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Obserwuj nas także na Google News
echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?